Onmisbare bronnen
hoofd-hart

Betaalde of organische content plaatsen via sociale media?

Li Moon legt het verschil uit tussen betaalde en organische content.

Je ziet het vast wel eens voorbij komen: ‘Vergroot je organische en betaalde bereik op social media’. Maar wat betekent dit eigenlijk en wat is het verschil tussen organisch en betaald bereik op social media?

Betaalde content

Het woord betaalde content zegt het eigenlijk al, inhoud waarvoor wordt betaald om het te verspreiden. Dit gaat over adverteren of het promoten van je bedrijf, waarmee je de gewenste doelgroep kunt bereiken. Het doel van betaalde content is meestal om mensen over te halen tot een actie over te gaan. Betaalde content moet de aandacht trekken en opvallen tussen alle andere berichten op sociale media. Je betaalt namelijk voor een plek in de nieuwsberichten van een bepaalde doelgroep en daar wil je natuurlijk tussenuit springen.

Wees er wel bewust van dat mensen betaalde campagnes in de meeste gevallen te zien krijgen zonder dat ze er zelf naar op zoek zijn gegaan. Daarom is het belangrijk dat betaalde advertenties niet te ‘overdreven’ zijn. Het is bijvoorbeeld niet logisch om een rollator te adverteren in de doelgroep 16-25 jaar. Doe daarom eerst onderzoek naar wie jouw doelgroep precies is (want je kan targeten, de jonge doelgroep krijgt jouw uiting niet eens te zien). en onderzoek wat jouw doelgroep aantrekkelijk vind om te zien.

Algoritmes

Bij het plaatsen van content op social media, wil je zoveel mogelijk potentiële klanten bereiken. In het ideale plaatje gaan volgers jouw bericht liken, reageren en ook nog eens delen. Wees er wel van bewust dat de kans dat je bericht 100% van jouw huidige volgers bereikt nul is. Dit komt door de algoritmes op sociale media. Algoritmes zorgen ervoor dat berichten worden gefilterd. Hierdoor komt jouw social media post maar bij een deel van jouw volgers terecht. Algoritmes proberen te voorspellen welke berichten jouw volgers leuk vinden. Deze algoritmes kunnen jouw organisch bereik op social media dus enorm beïnvloeden.

Organische content

Organisch bereik is het bereik waarvoor je niet hoeft te betalen. Deze content krijgen mensen te zien wanneer het sociale media kanaal deze content relevant voor hun acht. Organische content is minder koopgericht, maar legt de nadruk op het maken van relevante en aantrekkelijke content voor gebruikers.

Voordelen organische / betaalde groei

Organisch groeien is gratis (op de tijd en moeite die je erin steekt na), maar dit is heel moeilijk. Aan de andere kant kost adverteren geld, maar het is een makkelijke en vaak veel snellere manier om jouw doelgroep te bereiken. Daarnaast geeft betaald adverteren je enorm veel interessante inzichten die je als adverteerder wilt weten, zoals waar en op welk apparaat je advertentie bekeken is, bij welke doelgroep de campagne het meest aanslaat, welke tekst en afbeelding effectief is en nog veel meer. Probeer dan ook de positieve kanten van beide manieren te benutten. Gebruik organische berichten om je merk te laten zien en de sociale interactie met je doelgroep te onderhouden en gebruik betaalde advertenties om je bereik te vergroten, veel mensen in een korte tijd te bereiken of een product/dienst te promoten.

Wat is beter?

Wat is nu eigenlijk beter? Wanneer volgers organisch of betaald worden bereikt? Wij raden aan om gebruik te maken van zowel organische posts als advertenties, mede doordat ze elkaar kunnen versterken. Gebruik organische berichten om de persoonlijkheid en waarden van je merk te laten zien. Ook is organisch posten een ideale manier om bijvoorbeeld op de actualiteit in te spelen. Gebruik betaalde advertenties om je bereik te vergroten of om een specifiek product te promoten.

Social media beheer uitbesteden of heb je hulp nodig bij het opzetten van een goede merkstrategie? Kom gezellig langs op ons kantoor in Haarlem!

GEEF JE MERK EEN BOOST

Met ons branding advies

Wij zijn Li Moon
Merkmakers met hoofd en hart. Sinds 2003.

ONZE FILOSOFIE

DE BESTE STRATEGIE VOOR JOUW MERK?

VRAAG HET LI MOON!
Op zoek naar een maatwerkoplossing voor jouw communicatievraagstuk? Wil je informatie over de diensten die we kunnen leveren? Maak een afspraak met ons voor een vrijblijvend voorstel. Vul het antwoordformulier in dan nemen we binnen twee werkdagen contact met je op. Liever bellen? 023-5343430. Tot snel!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Design Thinking

Design Thinking

Toegevoegde waarde design thinking op creatieve processen is enorm, zo onderzocht onderzoeksbureau McKinsey

Zo herken je het verschil

Zo herken je het verschil

De termen logo, huisstijl en merkidentiteit worden regelmatig door elkaar gehaald, maar hoe houd je ze dan uit elkaar?

Vertelmiddel

Marketing Automation | Li Moon

Marketing automation

Haal optimaal rendement uit je leads

CoolSculpting-mobiel

E-commerce

8 voorwaarden om je platform te laten slagen

storytelling

Storytelling

Deel de verhalen rond je merk

Contentabonnement-renee-evy

Contentabonnement

Een jaar verzekerd van goede content

MEER WETEN OVER ONS WERK?

Employer Branding KwikFIt

Employer Branding KwikFIt

Employer branding KwikFit: preferred employer in een oververhitte markt

De Elephant Parade in Wildlands

De Elephant Parade in Wildlands

De Elephant Parade in Wildlands lokaal promoten

Zo werd Koorbiënnale The Big Sing

Zo werd Koorbiënnale The Big Sing

Wil je werken met bevlogen merkmakers? Li Moon helpt met strategie, herpositionering, vormgeving, content en online

limoon-logo

Waarderweg 19
2031 BN Haarlem

VAN LIMBURG STIRUMSTRAAT 50a
7901 AS HOOGEVEEN

 Merkmakers met hoofd en hart. Sinds 2003

Merkmakers met hoofd en hart.
Sinds 2003